Μαγδαληνή – Μαρία Καφαλή: Γεννημένη… ποιήτρια


Κάποιοι την ημέρα της γέννησής τους επηρεάζονται από τ' άστρα, ωστόσο η 25χρονη Μαρία-Μαγδαληνή Καφαλή, γεννημένη στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, δεν θα μπορούσε παρά να αφιερωθεί στη συγγραφή, στις ρίμες και στην ομοιοκαταληξία.


Αν και η ίδια δεν αρέσκεται στο να αυτοαποκαλείται ποιήτρια, έργα της μπορείτε να διαβάσετε στην ποιητική συλλογή «7 θανάσιμα αμαρτήματα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Φιλόλογος στο επάγγελμα, δηλώνει ελαφρώς επηρεασμένη από αναγνώσεις του Παλαμά, συναισθηματικά δεμένη με την ποίηση του Καζαντζάκη (γιατί εμφανισιακά της θυμίζει τον παππού της), μεγάλη θαυμάστρια της Κικής Δημουλά και θερμή υποστηρίκτρια της αδέσποτης τέχνης του Καρυωτάκη.

Όπως θα μας πει, οι λέξεις και η αποτύπωση τους στο χαρτί υπήρξαν ανέκαθεν ένας ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης για εκείνη. Ένας τρόπος να αποφορτίζει συναισθήματα και καταστάσεις, καθώς και ένα μέσο καταγραφής της κοινότοπη – όπως τη χαρακτηρίζει – κοινωνικής πραγματικότητας που μας περιβάλλει. «Σύμφωνα με τον Άγγλο ψυχολόγο Μάρτιν Χέρμπερτ, σημειώνει, ο τρόπος που εκφραζόμαστε αποτελεί το επίκεντρο της ύπαρξής μας. Είμαι λοιπόν, αυτό που γράφω, μέσω ενός ρεαλιστικού τρόπου γραφής τον οποίο επιδιώκω να ακολουθώ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια απόπειρά μου, να δημιουργήσω με ανεπιτήδευτο ύφος και λυρισμό, έτσι ώστε όταν κάποιος διαβάζει τα κείμενά μου να το κάνει, ακολουθώντας μια ανεπαίσθητη, υπαινικτική, μελωδία».  

Σχετικά Άρθρα

Timeline