Θείες πινελιές


Μορφές λιτές, πρόσωπα γαλήνια, χρώματα και συμβολισμοί που βοηθούν τον πιστό να καταλάβει το βαθύτερο πνευματικό νόημα μιας εικόνας. Αυτά ήταν τα στοιχεία που γοήτευσαν τον νεαρό αγιογράφο Απόστολο Παλάντζα και τον έκαναν να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη βυζαντινή αγιογραφία.


Πάντοτε ήταν κοντά στη θρησκεία και από πολύ νεαρή ηλικία του κέντριζαν το ενδιαφέρον οι εικόνες και οι μορφές των Αγίων. Γι’ αυτό και όπως λέει χαρακτηριστικά θεωρεί ότι δεν «βρήκε» ο ίδιος την αγιογραφία, αλλά η αγιογραφία «βρήκε» αυτόν. Αρχικά, ξεκίνησε τις προσπάθειες μόνος του, εμπειρικά, ενώ η ανάγκη του να εντρυφήσει στο αντικείμενο τον οδήγησε στην κρατική σχολή Αγιογραφίας Βυζαντινών Εικόνων και Τοιχογραφιών. Εκτός από τις σπουδές στη συγκεκριμένη σχολή, έχει παρακολουθήσει μαθήματα και στο Άγιο Όρος.

Η ενασχόληση με την τέχνη που υπηρετεί ο Απόστολος Παλάντζας απαιτεί βαθιά πνευματικότητα. «Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες που φιλοτεχνούμε είναι δημιουργήματα του Κυρίου» θα πει με ταπεινότητα. «Ο αγιογράφος μιμείται την τελειότητα του Θεού και δανείζει το χέρι του σε Εκείνον. Με αυτό τον τρόπο η εικόνα γίνεται προσευχή της Εκκλησίας».

Η βυζαντινή αγιογραφία σε σχέση με την καθολική, σημειώνει, είναι πιο συναισθηματική. Στις αγιογραφίες των καθολικών υπάρχει έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο, ενώ στις βυζαντινές κυριαρχεί η πνευματικότητα. Γι’ αυτό και υπάρχουν μόνο δύο διαστάσεις. Αφαιρώντας την 3η διάσταση, δηλαδή το βάθος από την εικόνα, ανοίγουμε ένα παράθυρο στην αιωνιότητα και o ίδιος ο πιστός γίνεται η 3η αυτή διάσταση.

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline