Β. Παπαγεωργίου: Η βραβευμένη Λαρισαία σκηνοθέτρια του Φεστιβάλ Δράμας


 • Την ταινία Ιnner Land, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και στη Λάρισα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει», σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

   

  Παραγωγή-Σενάριο-Σκηνοθεσία: Βίβιαν Παπαγεωργίου

  Συμπαραγωγοί: 2amkinematography, John Fanagan (Ireland)

  Φωτογραφία: Θρασύβουλος Μιταυτσής

  Μουσική: Αθανάσιος Νάστος

  Hχος: Σωτήρης Λάσκαρης

  Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς

  Μίξη Hχου: Βάλια Τσέρου

  Ηθοποιοί: Ανδρομάχη Μακρίδου, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Δημήτρης Βούζας

Η Βίβιαν Παπαγεωργίου μιλά στις Θεσσαλικές Επιλογές για την ταινία μυθοπλασίας Inner Land, με την οποία κέρδισε το βραβείο Καλύτερης ταινίας στο φετινό Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας.

Με μηδενική χρηματοδότηση, με το παλιό δημοτικό σχολείο της Κρανιάς Καρδίτσας για σκηνικό, με τα παιδιά του χωριού σε ρόλο ζόμπι και τις μαμάδες σε ρόλο… catering, η ταινία μυθοπλασίας Inner Land, της Λαρισαίας σκηνοθέτριας Βίβιαν Παπαγεωργίου κατάφερε, όχι απλά να ταξιδέψει και να διακριθεί σε ορισμένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου αλλά και να λάβει τα βραβεία Καλύτερης ταινίας και Καλύτερης φωτογραφίας από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου και Ελλήνων Κινηματογραφιστών, αντίστοιχα, στο 38ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας. Και όπως λέει και η σκηνοθέτρια χαριτολόγωντας… «φαντάσου να είχαμε και λεφτά τι θα κάναμε».
Η Βίβιαν Παπαγεωργίου από μικρή λάτρευε τα θρίλερ και το χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Στο δωμάτιο της, αντί για αφίσες της Μαντόνα και των Duran - Duran είχε ένα πόστερ του κόμη Δράκουλα ενώ τα αυτοσχέδια παιχνίδια της περιστρέφονταν πάντα γύρω από …μακάβρια θέματα.

Τελείωσε το 1ο Λύκειο Λάρισας και στη συνέχεια πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από όπου πήρε το πτυχίο αγγλικής φιλολογίας και παράλληλα το πτυχίο διακοσμήτριας από τη σχολή «Δημητρέλη». Με την ολοκλήρωση των σπουδών της επέστρεψε στη Λάρισα και έπιασε δουλειά σε φροντιστήρια, όμως το ανήσυχο πνεύμα της και κυρίως το πάθος της για την 7η τέχνη, την οδήγησαν στο Παρίσι για ένα μεταπτυχιακό με θέμα τη μεταφορά λογοτεχνικού έργου στον κινηματογράφο. Εκεί, χωρίς γαλλικά και με μεγάλες δυσκολίες ολοκληρώνει μέσα σε ένα χρόνο τις σπουδές της στο SorbonneNouvelle Paris 3 και αντιμετωπίζει το δίλλημα: Παρίσι ή Ελλάδα;

Η αίτηση που έχει όμως καταθέσει στο μεταξύ για την υποτροφία του Μεσογειακού Φεστιβάλ Λάρισας και της Σχολής Σταυράκου, εγκρίνεται και το δίλλημα παύει να υφίσταται. Η Αθήνα είναι υπέροχη, στη σχολή μαθαίνει πολλά και σιγά – σιγά τα σενάρια που τόσα χρόνια κρατούσε για τον εαυτό της, βρίσκουν το δρόμο για το πανί. «Το τελευταίο περιστατικό» είναι η πρώτη ταινία μικρού μήκους που φέρει την υπογραφή της και γυρίζεται στο πλαίσιο της διπλωματικής της.

Τελειώνοντας τη σχολή προσπαθεί να γυρίσει κι άλλες, δυστυχώς όμως δεν βρίσκει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Επιστρέφει λοιπόν στα σχολεία, δουλεύει ως αναπληρώτρια ανά την Ελλάδα και απογοητεύεται. Τόσο γιατί απομακρύνεται από τον κινηματογράφο, όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια εκπαίδευση. Στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου όμως, όπου τοποθετείται εν τέλει, τα πράγματα είναι καλύτερα. Το περιβάλλον ευνοεί τη δημιουργία και μαζί με τους μαθητές της, πιάνουν τις κάμερες και γυρίζουν εκπαιδευτικά φιλμάκια με τα οποία συμμετέχουν και βραβεύονται σε διάφορους διαγωνισμούς. Η φλόγα ξυπνά και πάλι, κάποιοι φίλοι της που διαβάζουν σενάρια της, την παροτρύνουν να τα γυρίσει με κάθε κόστος και έτσι – το βραβευμένο σήμερα ψυχολογικό θρίλερ- Ιnner Land, γίνεται πραγματικότητα.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΩΝ

Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στο παλιό δημοτικό σχολείο της Κρανιάς Καρδίτσας, το Inner Land είναι μια ταινία όπου το φανταστικό συναντά την πραγματικότητα μιας απομονωμένης κοινωνίας. Ένα θρίλερ με κοινωνικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις, όπως θέλει να το αποκαλεί η Λαρισαία σκηνοθέτρια Βίβιαν Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με το σενάριο, σε ε ένα μικρό απομονωμένο χωριό, μια δασκάλα αναλαμβάνει υπηρεσία σε ένα παράξενο σχολείο. Ο υποκειμενικός της χρόνος διαφέρει από αυτόν του σχολείου. Μαθητές και δάσκαλοι την παγιδεύουν σταδιακά στον δικό τους «νεκρό» χρόνο που έχει τους δικούς του νόμους και ανεπαίσθητα, χτίζονται γύρω της αναπόδραστα τείχη. 

Συνομιλώντας με τον θεατή στο πλαίσιο του φανταστικού και με συμβολικούς όρους, η ταινία περιγράφει την ιστορία της απομόνωσης μιας κοινωνίας, της αποκοπής της από την πραγματικότητα και της επιβολής αυστηρών κανόνων που όλοι πρέπει αν υπακούν. Ο κανιβαλισμός είναι ο κανόνας και το αίμα εμφανές στο σώμα αυτής της κοινωνίας. Οτιδήποτε είναι διαφορετικό πρέπει να ενσωματωθεί αλλιώς θα φαγωθεί. Είναι μια ταινία για μια κοινωνία σε κρίση όχι με την στενή οικονομική σημασία αλλά με την ευρύτερη πολιτική έννοια.

«Το πρώτο επίπεδο το οποίο αποτυπώνω, είναι το σχολικό περιβάλλον», σημειώνει η σκηνοθέτρια στις Θ. Ε. «ένα περιβάλλον στείρο, χωρίς φαντασία, που δεν αφήνει περιθώρια στην προσωπικότητα να αναπτυχθεί. Εξού και οι μαθητές- ζόμπι, της ταινίας, ζωντανοί- νεκροί μέσα σε μια αίθουσα. Σε δεύτερο επίπεδο, αυτό που είχα στο μυαλό όταν έγραφα το σενάριο, ήταν να αποδώσω όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας- ιδιαίτερα τα 5 τελευταία χρόνια της κρίσης- αυτή την ανθρωποφαγία που επικρατεί στην κοινωνία μας, που έχουμε γίνει ημιάγριοι, που έχουμε χάσει τον πολιτισμό μας. Είναι πραγματικά κάτι που με βασανίζει. Ο ακραίος πολιτικός λόγος, το να μην αποδεχόμαστε το διαφορετικό, οτιδήποτε είναι αυτό, είτε είναι άλλου χρώματος, είτε άλλου σεξουαλικού προσανατολισμού, διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων. Αυτό που δεν συμφωνεί μαζί μας θα το πατάξουμε.

Τέλος σε ένα τρίτο επίπεδο εστίασα στην προπαγάνδα, η οποία, παρότι εσύ γνωρίζεις την αλήθεια των πραγμάτων, αυτή και οι σκοποί που εξυπηρετεί προσπαθούν να σε πείσουν ότι δεν είναι έτσι.

Στην ουσία πρόκειται για μια θλιβερή ιστορία και ιδανικά θα ήθελα ο θεατής να επαναστατήσει και να αντιδράσει απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν στη διάρκεια της ταινίας. Ως οπαδός των ταινιών του φανταστικού, θεωρώ πως οι ταινίες του είδους έχουν την δύναμη να μιλήσουν για καταστάσεις που είναι κάποιες φορές δύσκολο να θέσεις με όρους ρεαλιστικού κινηματογράφου».

 

ΜΑΘΗΤΕΣ ΖΟΜΠΙ

Ελλείψει χρηματοδότησης η ταινία γυρίστηκε με συνδρομές φίλων, συμβολικές αμοιβές και πολύ προσωπική εργασία. Μάλιστα για τις ανάγκες της σε …ζόμπι επιστρατεύτηκαν τα περισσότερα παιδιά του χωριού τα οποία με πολύ υπομονή, μακιγιαρίστηκαν, ντύθηκαν τον ρόλο και εκτέλεσαν με ακρίβεια της σκηνοθετικές οδηγίες. Αμέριστη ήταν και η συμπαράσταση των κατοίκων του χωρίου αλλά και του προέδρου Θωμά Κωτρότσου, που είχε το γενικό πρόσταγμα. Και φυσικά της μαμάς κ. Ηλέκτρας Παπαγεωργίου, αλλά και των υπόλοιπων γυναικών του χωριού που φρόντισαν για κάθε ανάγκη του συνεργείου.

«Χωρίς αυτή την πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων που με υποστήριξαν σε όλη αυτή την προσπάθεια, ειλικρινά δεν θα τα είχα καταφέρει, στα δύο χρόνια που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί», σημειώνει η σκηνοθέτρια και συνεχίζει, «στο Φεστιβάλ Δράμας, κάποιος συνάδελφος με πλησίασε και μου είπε, έχεις ωραίο σκηνογραφικό… Ευχαριστώ του απάντησα. Που να του εξηγούσα πως ότι έβλεπε ήταν τα πράγματα του σχολείου που τα βρήκαμε ξεχασμένα στις κλειστές αίθουσες και τα στήσαμε για να φτιάξουμε το σκηνικό. Φανταστείτε ότι, μέχρι και τα φώτα ήταν αυτοσχέδια και φτάσαμε να πάρουμε το Βραβείο Φωτογραφίας, από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών. Που να είχαμε και κανονικά φώτα δηλαδή!», λέει χαριτολογώντας και παίρνει δύναμη για την επόμενη που έρχεται οσονούπω.

 

Η Λαρισαία ηθοποιός Ανδρομάχη Μακρίδου, στο ρόλο της δασκάλας, έλαβε το βραβείο Καλύτερης γυναίκας ηθοποιού στο Macabre Faire Film Festival, στη Νέα Υόρκη. Στο ίδιο Φεστιβάλ η ταινία έλαβε και το βραβείο Καλύτερης σκηνοθεσίας.

  

 

Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Οι barista «σφάζονται» για τις ποδιές της Μαρίας

   Η Μαρία Ιόλη Ντορμπά από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας. Και μπορεί το όνειρό της να μην έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, έχει κάνει όμως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τις δικές της χειροποίητες ποδιές εργασίας, για μπαρ.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram