Ανακαλύψτε την «κλίση» του παιδιού


Κάθε παιδί είναι έχει τη δική του, ξεχωριστή προσωπικότητα, με τις ιδιαίτερες δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του. Πως, λοιπόν, θα καταφέρουν οι γονείς να βρουν σε τι είναι «καλό» και μέσω ποιων δραστηριοτήτων θα μπορέσει να αναπτύξει τις κλίσεις του;

 

Πολλές φορές ως γονείς πέφτουν σε μια «παγίδα» δημιουργώντας μια εικόνα στο μυαλό τους για το «ιδανικό» παιδί. Έτσι, το «παρασύρουν» να κάνει πράγματα που δεν του αρέσουν, μη σεβόμενοι τη διαφορετικότητα και τις προτιμήσεις του. Η ουσία δεν είναι να προβάλλει ο γονιός στο παιδί τις δικές του φιλοδοξίες αλλά να τα βοηθήσει να ξετυλίξουν το κουβάρι της προσωπικότητας τους και να τα υποστηρίξει, σεβόμενος τις επιλογές και τις ικανότητες τους. Το κλειδί είναι επαφή και επικοινωνία με το παιδί, παρατηρητικότητα και παροχή ποικίλων ερεθισμάτων.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που του αρέσει είναι, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά μικρής ηλικίας, να του δώσετε όσα περισσότερα ερεθίσματα και επιλογές μπορείτε. Φέρτε το σε επαφή με διάφορα αθλήματα και με διάφορες τέχνες και εκείνο μόνο του θα αποφασίσει πιο ταιριάζει περισσότερο στις δυνατότητές του. Μιλήστε μαζί του, ρωτήστε το τι θα ήθελε να κάνει και μπορεί να σας μιλήσει για κάτι που ίσως να μην το είχατε φανταστεί. Ακόμη κι αν σε μια πρώτη επαφή, δεν του αρέσει κάποια δραστηριότητα μην απογοητεύεστε και φυσικά, μην κάνετε και το ίδιο να νιώθει ότι τα παρατάει. Δώστε του χρόνο και όταν το αποφασίσει εκείνο θα ασχοληθεί με τη δραστηριότητα που του ταιριάζει και το γεμίζει ικανοποίηση, ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline