Τέλος στην ερεθισμένη επιδερμίδα


Το συχνό ξύρισμα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αφήνει την επιδερμίδα ερεθισμένη και ξηρή. Οι ειδικοί εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό.

! Η εξωτερική ή κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας αποτελείται από νεκρωµένα κύτταρα. Η κεράτινη στιβάδα έχει τη µοναδική ιδιότητα να διασφαλίζει τη διαπερατότητα και δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα, το οποίο εμποδίζει την απώλεια υγρασίας και την εισβολή ξένων ουσιών στον οργανισμό μας. Ωστόσο, αυτή η στοιβάδα δεν έχει το ίδιο πάχος σε όλες τις περιοχές του σώματος. Για παράδειγμα, στην περιοχή της μασχάλης, η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή άρα πιο εύθραυστη, γι’αυτό πολύ εύκολα μπορεί να διαταραχθεί η καλή λειτουργία του φραγμού της. Ο πιο συχνός ένοχος είναι το ξυραφάκι.

! Βάσει ερευνών, κάθε φορά που ξυρίζουμε τις μασχάλες μας, ως και 36% αυτού που αφαιρείται είναι επιδερμικά κύτταρα. Ο ερεθισμός δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά τον νιώθουμε. Η αύξηση του κνησμού και της ξηρότητας ή ξηροδερμίας είναι συμπτώματα του τραυματισμού της επιδερμίδας.


! Μπορούμε άραγε να αποφύγουμε αυτό το πολύ συχνό πρόβλημα, εφόσον είμαστε αναγκασμένες να ξυριζόμαστε καθημερινά;
Για να απαντήσουν το ερώτημα αυτό, οι ειδικοί διεξήγαγαν κλινικές μελέτες πάνω σε εθελόντριες. Οι μελέτες απέδειξαν ότι συγκεκριμένα ενυδατικά συστατικά ενδυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας στην περιοχή της μασχάλης και μειώνουν τις καταστροφικές συνέπειες του ξυρίσματος.

! H κίνηση – ματ για τη σωτηρία της μασχάλης. Ακολουθούμε ευλαβικά τους κανόνες του σωστού ξυρίσματος. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε ένα ειδικό αποσμητικό με ενυδατικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στην ανάπλαση του ερεθισμένου από το ξύρισμα δέρματος, ενώ ταυτόχρονα του προσφέρουν θρέψη. Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για την περιποίηση της περιοχής της μασχάλης είναι το εκχύλισμα ηλίανθου και η γλυκερόλη.


Πηγη: vita.gr

Σχετικά Άρθρα

Timeline