Σύγχρονες θεραπείες στην πλαστική χειρουργική


Ο πλαστικός χειρουργός Γεώργιος Παπαδημητρίου μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις πιο σύγχρονες θεραπείες στον χώρο της αισθητικής, πλαστικής χειρουργικής.Το πρόσωπο μας είναι το πρώτο μέλημα μας όσον αφορά την εξωτερική μας εμφάνιση. Με την πάροδο του χρόνου και ειδικά από τα τριάντα και πάνω η φθορά στο πρόσωπο μας γίνεται όλο και πιο εμφανής. Αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες στα μάτια, στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και στο άνω χείλος, οι ρινοπαρειακές μας αύλακες γίνονται πιο βαθιές, τα χείλη λεπταίνουν και αρχίζει η χαλάρωση δεξιά και αριστερά από τις γωνίες του στόματος και στο λαιμό.

Για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά τη συνολική ανάπλαση – αποκατάσταση του προσώπου είναι καλύτερα οι θεραπείες που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια να συνδυάζονται μεταξύ τους. Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές και σύγχρονες θεραπείες που εφαρμόζονται από τον πλαστικό χειρουργό σήμερα;

  

Minimal χειρουργικές τεχνικές:

Mini facelift:

Είναι η λεγόμενη ρυτιδοπλαστική του μέσου ή κάτω τριτημορίου του προσώπου, που αφορά συνήθως ηλικίες 40 – 65 ετών, όταν τα ενέσιμα εμφυτεύματα δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με την τεχνική του mini facelift διορθώνουμε τη χαλάρωση που υπάρχει στο πρόσωπο και κυρίως στα σημεία αριστερά και δεξιά από τις γωνίες του στόματος, ανορθώνοντας όχι μόνο το δέρμα, αλλά και το υποκείμενο στρώμα από μυς (το λεγόμενο μυοαπονευρωτικό σύστημα – SMAS layer) στο οποίο οφείλεται, με το πέρασμα των χρόνων και λόγω της βαρύτητας, η χαλάρωση του προσώπου. Μπορεί να συνδυασθεί με ενέσεις λίπους ή υαλουρονικού.

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο υπό την επήρεια μέθης, με λίγες ώρες νοσηλείας. Τα αποτελέσματα διαρκούν χρόνια. Χρόνος ανάρρωσης και επανόδου στην κοινωνική ζωή: 1 εβδομάδα

 

Ενέσεις λίπους (τεχνική γνωστή ως λιπογλυπτική):

Σύμφωνα με την τεχνική αυτή τοποθετούμε το λίπος που παίρνουμε από τον ίδιο τον ασθενή, συνήθως από κοιλιά, μηρούς ή γοφούς (ψωμάκια) – μπορεί να συνδυαστεί και με λιποαναρρόφηση στο σώμα – στις βαθιές ρινοπαρειακές αύλακες, καθώς και σε πολύ λεπτά μάγουλα και κυρίως σε άτομα όπου η θεραπεία με υαλουρονικό δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο με τοπική αναισθησία ή μέθη, ανάλογα με την ποσότητα του λίπους που χρειαζόμαστε και πλεονεκτεί σε σχέση με το υαλουρονικό, στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο (2-3 χρόνια).

 

Βλεφαροπλαστική:

Με τη βλεφαροπλαστική διορθώνουμε τη χαλάρωση του δέρματος στο πάνω βλέφαρο καθώς και τις σακούλες και χαλάρωση στο κάτω βλέφαρο.

Οι τομές γίνονται σε σημεία που δεν είναι ορατές και η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Χρόνος νοσηλείας δεν υπάρχει. Μπορεί να συνδυαστεί με εγχύσεις λίπους ή υαλουρονικού κυρίως στα κάτω βλέφαρα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και διαρκούν χρόνια.

 

Νήματα PDO ή COX

Είναι ράμματα απορροφήσιμα που χρησιμοποιούνται για την ανόρθωση του δέρματος του προσώπου.

Η τεχνική είναι απλή, γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και τα αποτελέσματα διαρκούν 1,5 χρόνο. Δεν αντικαθιστά το χειρουργικό facelift. Μπορεί να συνδυαστεί με θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων στο πρόσωπο.

           

Ενέσιμα εμφυτεύματα:

Botox ή Dysport

Είναι η δημοφιλέστερη θεραπεία παγκοσμίως, όσον αφορά τις δυναμικές ρυτίδες του προσώπου μας, και στην οποία υποβάλλονται καθημερινά όλο και περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες. Η εφαρμογή του Botox λειτουργεί εκτός από θεραπευτικά και προληπτικά, ώστε να υπάρχει καθυστέρηση στην εμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης.

Η θεραπεία διαρκεί 10 λεπτά, γίνεται στο ιατρείο και δεν υπάρχουν παρενέργειες, παρά μόνο μερικές κοκκινίλες στα σημεία έγχυσης, οι οποίες υποχωρούν σε μισή ώρα. Τα αποτελέσματα διαρκούν 4 – 6 μήνες και για να έχουμε μόνιμη φρεσκάδα στο πρόσωπό μας η θεραπεία επαναλαμβάνεται 2 φορές το χρόνο. Μπορεί να συνδυαστεί με τις περισσότερες από τις θεραπείες που περιγράφουμε.

Υαλουρονικό οξύ :

Είναι ένα διάφανο κρυσταλλικό gel, μία ουσία που βρίσκεται από τη φύση μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το υαλουρονικό οξύ έχει την δυνατότητα να κατακρατεί νερό και να δίνει στο δέρμα επιπρόσθετο όγκο. Ανήκει στην κατηγορία των fillers (γιατί ουσιαστικά γεμίζει τις ρυτίδες). Χρησιμοποιείται συνήθως στο γέμισμα των ρινοπαρειακών ρυτίδων (βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τη μύτη και το πάνω χείλος), στην αύξηση (πάντα με μέτρο) του άνω χείλους και των κάθετων ρυτίδων (ρυτίδες καπνιστή), στα ζυγωματικά, κάτω από τα μάτια μας ακόμα για διόρθωση μικρών ατελειών της μύτης.

Τα αποτελέσματα διαρκούν 9 – 12 μήνες και είναι άμεσα ορατά.

 

Μεσοθεραπεία προσώπου: αυτόλογη ή ετερόλογη

Είναι μια ενέσιμη θεραπεία που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο ντεκολτέ. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία στηρίζεται στη χρήση του πλάσματος του αίματος του ασθενούς, και η ετερόλογη στη χρήση υαλουρονικού με βιταμίνες. Και οι δύο θεραπείες προκαλούν βαθιά ενυδάτωση και βοηθούν το πρόσωπο να αποκτήσει τη σφριγηλότητα και λάμψη των νεανικών μας χρόνων.

 

Laser:

Ανανέωση δέρματος προσώπου με τη χρήση Λέιζερ CO2 με fractional scanner

Η χρήση του ειδικού αυτού Laser βοηθά στην ανάπλαση (resurfacing) του δέρματος του προσώπου, στην εξαφάνιση των πολύ λεπτών ρυτίδων, που δεν μπορούν να εξαλειφθούν με το Botox και το υαλουρονικό, στην βελτίωση των ουλών ακμής, καθώς και των σημείων με δυσχρωμίες και φωτογήρανση. Μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις προαναφερθείσες θεραπείες.

 

Ραδιοσυχνότητες

Η εφαρμογή τους στηρίζεται σε μαγνητικά πεδία τα οποία αυξάνουν την αιμάτωση του δέρματος του προσώπου και παράλληλα προκαλούν ρίκνωση του χορίου του δέρματος πετυχαίνοντας έτσι την επιθυμητή σύσφιξη του προσώπου. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο. Ο τρόπος που θα εφαρμοσθούν και θα συνδυαστούν οι παραπάνω θεραπείες αξιολογείται από τον πλαστικό χειρουργό λαμβάνοντας υπόψη και την επιθυμία του ασθενούς. Κάθε ασθενής βέβαια αποτελεί μοναδική και ξεχωριστή περίπτωση και ποτέ δεν εφαρμόζουμε σε όλους την ίδια θεραπεία. Μοναδικός στόχος μας είναι να υπάρχει φυσικό αποτέλεσμα χωρίς σημεία υπερβολής.  

Ο Γεώργιος Παπαδημητρίου είναι πλαστικός χειρουργός, (ΕBOPRAS), Senior Clinical Fellow στο Queen Victoria Hospital του Λονδίνου και κάτοχος τou European Boards of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery.

Σχετικά Άρθρα

Timeline