Εσείς τρώτε μανιτάρια;


Τα μανιτάρια είναι τροφή που μπήκε πρόσφατα στο διαιτολόγιο των Ελλήνων. Στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε καλλιεργημένα μανιτάρια νωπά, κατεψυγμένα, σε κονσέρβα ενώ και τελευταία συναντάμε και άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη μορφή.


Όλα τα μανιτάρια, καλλιεργημένα ή άγρια, είναι τροφή με υψηλή διατροφική αξία και συμβάλλουν θετικά σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Τα μανιτάρια είναι, επίσης, πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Αξιοσημείωτη είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό (80-90%), αλλά και η ταυτόχρονη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και χοληστερίνη. Λόγω της παρουσίας πολλών εκ των βασικών αμινοξέων, οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής ποιότητας και μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν αυτές των ζωικών τροφών. Έτσι ένας χορτοφάγος μπορεί να εξασφαλίσει μία καλή ποσότητα πρωτεϊνών με την κατανάλωση μανιταριών. Το ίδιο ισχύει και με το σελήνιο, το οποίο είναι αντιοξειδωτικό και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, των νυχιών και των μαλλιών μας. Σε συνεργασία και με άλλα αμινοξέα που υπάρχουν στα μανιτάρια (όπως το λινολεϊκό οξύ και η β-γλυκάνη), φημίζονται και για την αντικαρκινική τους δράση. Τρώγοντας μανιτάρια παίρνουμε επίσης, επαρκή ποσότητα ασβεστίου για τον οργανισμό μας, που είναι σημαντικό για τα οστά αλλά και για το νευρικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες τέλος είναι πολύ σημαντικές για το πεπτικό μας σύστημα αλλά και γιατί συνδυαστικά με ορισμένα ένζυμα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι ότι μια μερίδα μανιταριών έχει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά με μόνο 20 θερμίδες και χωρίς καθόλου λίπος! Ιδανική τροφή δηλαδή και για εκείνους που προσέχουν τη διατροφή τους.

Εκτός από τα άγρια που πρέπει να τα ελέγξει κάποιος έμπειρος μανιταροσυλλέκτης, τώρα μπορείτε να καλλιεργήσετε μανιτάρια και στο σπίτι σας! Εύκολα, γρήγορα και οικονομικά μπορείτε να «φυτέψετε» τα δικά σας Pleurotus, με τα ειδικά μπλοκ καλλιέργειας, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποιο γεωπονικό κατάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram