Οι θεσσαλικοί οίνοι


 • Οίνοι Π.Ο.Π.

  Η Θεσσαλία διαθέτει τρεις οίνους με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης, που προέρχονται από τη Μαγνησία, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

   

  Αγχίαλος - Μαγνησία

  Οίνος λευκός ξηρός, ημίξηρος ή ημίγλυκος από τις ποικιλίες ροδίτης (τουλάχιστον 80%) και σαββατιανό.

   

  Μεσενικόλας - Καρδίτσα

  Οίνος ερυθρός ξηρός από μαύρο Μεσενικόλα κατά 70% και carignan και syrah έως 30%.

   

  Ραψάνη - Λάρισα

  Ερυθρός ξηρός οίνος από ξινόμαυρο, κρασάτο και σταυρωτό (αμπελακιώτικο).

Η Θεσσαλία καλύπτει – σε έκταση και παραγωγή – το 6% του οινοπαραγωγικού δυναμικού της Ελλάδας.Βαμβάκι, σιτηρά, καπνά υπήρξαν για πολλά χρόνια οι βασικές καλλιέργειες του θεσσαλικού κάμπου. Οι καιροί και οι συνθήκες άλλαξαν και έτσι οι καλλιεργητές άρχισαν να αναζητούν νέα «εδάφη» ανάπτυξης. Κάπως έτσι, τα τελευταία χρόνια, η περιοχή της Θεσσαλίας έφτασε να διαθέτει περισσότερους από 70 οινοποιούς, να καλύπτει – σε έκταση και παραγωγή – το 6% του οινοπαραγωγικού δυναμικού της Ελλάδας και να βρίσκεται στην 6η θέση από τις εννέα, συνολικά, αμπελουργικές περιφέρειες της Θεσσαλίας.


Η σύνδεση της Θεσσαλία με την αμπελουργία και την οινοποίηση είναι μακραίωνη. Ειδικά, η περιοχή του Πηλίου φημιζόταν για το κρασί της όσο και οι Κένταυροι για το πάθος τους προς αυτό. Εκεί εξάλλου θάφτηκε το Διονύσιο πιθάρι με κρασί, το οποίο περίμενε τέσσερις γενεές τον ημίθεο Ηρακλή για να το γευτεί. Η θέση της περιοχής, στο κέντρο του ανατολικού τμήματος της ηπειρωτικής Ελλάδας και το γεγονός ότι περιβάλλεται από υψηλές οροσειρές, ευνοούν την καλλιέργεια της αμπέλου. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα νερά του Αιγαίου από τα οποία βρέχεται μεγάλο κομμάτι της, αλλά τα νερά του Πηνειού και των παραποτάμων του, που «τροφοδοτούν» τα εδάφη, η Θεσσαλία δε θα μπορούσε παρά να δίνει υψηλής ποιότητας παραγωγή. Αυτές, ακριβώς, οι συνθήκες, η επίδραση των διπλανών βουνών και της κοντινής θάλασσας είναι που δίνουν στην περιοχή χαρακτήρα μοναδικού μικροκλίματος, κατάλληλου για τη δημιουργία των εξαιρετικών κρασιών. Άλλωστε, αυτό που εν γένει χαρακτηρίζει τον ελληνικό αμπελώνα είναι ο μεγάλος αριθμός μικροπεριοχών με ιδιαίτερο οικοσύστημα, όπου παράγονται κρασιά με ποιοτικό χαρακτήρα. Σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για το αμπέλι.

Αυτές τις ευκαιρίες διέκριναν δεκάδες νέοι αμπελουργοί και οινοποιοί και με πολύ μεράκι και αγάπη, εργασία και επένδυση στην τεχνική γνώση γύρω από την καλλιέργεια και την οινοποίηση και στράφηκαν προς τη δημιουργία σύγχρονων οινοποιητικών μονάδων στην περιοχή. Έτσι, σήμερα ο παραδοσιακά βαμβακοπαραραγωγός και καπνοπαραγωγός κάμπος έχει να επιδείξει πολλά κρασιά με διακρίσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλία έχει καταφέρει, ενώ διαθέτει μόνο το 6% των ελληνικών αμπελώνων, να καλύπτει το 6% της ετήσιας παραγωγής και να βρίσκεται στην 6η θέση ανάμεσα σε εννέα περιφέρειες και μάλιστα με ανοδικές τάσεις. 

Πιείτε …πιστοποιημένα

Η περιοχή της Θεσσαλίας δεν παράγει μόνο υψηλής ποιότητας κρασιά που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην εγχώρια αγορά, αλλά διαθέτει και αρκετούς οίνους με …πιστοποίηση. Οι περιοχές παραγωγής κρασιών με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης είναι τρεις: Ραψάνη, Αγχίαλος και Μαύρο Μεσενικόλα, ενώ των Τοπικών Οίνων είναι πέντε: Θεσσαλικός, Κρανιάς, Κραννώνος,  Μετεώρων και Τυρνάβου.

Ραψάνη

Οι αμπελώνες της Ραψάνης είναι σκαρφαλωμένοι στις βουνοκορφές του προφήτη Ηλία. Τα περισσότερα αμπέλια έχουν ανατολική και νοτιανατολική έκθεση στον ήλιο, σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 100 και φτάνει στα 700 μέτρα. Ο συνδυασμός του Ολύμπου με το Αιγαίο πέλαγος δημιουργεί ένα μοναδικό μικροκλίμα που επιτρέπει την καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι τρεις: το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο και το Σταυρωτό, όλες τους ερυθρές. Από τη συν-οινοποίησή τους παράγεται ο Ο.Π.Α.Π. Ραψάνη, πλούσιος ερυθρός με χαρακτηριστικό άρωμα.

Αγχίαλος

Στις ακτές του Παγασητικού κόλπου,στα νότια του Βόλου βρίσκονται οι αμπελώνες της Αγχιάλου. Σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας ο Ροδίτης δίνει το λεπτό λευκό Ο.Π.Α.Π. Αγχίαλος, κρασί ιδιαίτερα ευχάριστο όταν πίνεται φρέσκο.

Μεσενικόλα

Μια ακόμη αμπελουργική περιοχή απλώνεται στις πεδινές εκτάσεις γύρω από την πόλη της Καρδίτσας και στα χωριά των Αγράφων, σε υψόμετρο 250 έως 600 μέτρων. Εδώ παράγεται το φημισμένο ερυθρό Ο.Π.Α.Π. Μαύρο Μεσενικόλα, που προκύπτει από τον συνδυασμό του ομώνυμου ντόπιου σταφυλιού με Carignan και Syrah. Είναι η πιο πρόσφατη ελληνική Ονομασία Προέλευσης.

 Μετέωρα

Στη σκιά της πανέμορφης μοναστικής πολιτείας των Μετεώρων σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 150 και φτάνει τα 800 μέτρα υψόμετρο παράγεται ο Τοπικός Οίνος Μετεώρων. Τα τελευταία χρόνια η προσθήκη νέων περιοχών στη ζώνη καλλιέργειας, πρόσθεσε νέες ποικιλίες και διεύρυνε σημαντικά τους τύπους των οίνων που δημιουργούνται υπό την συγκεκριμένη ονομασία. Οι ποικιλίες από τις οποίες προέρχεται αυτή η τεράστια γκάμα κρασιών της περιοχής είναι το Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μπατίκι, Ντεμπίνα, Ροδίτης, Ζαλοβίτικο, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon και Syrah.

Κρανιά

Στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, στον παραδοσιακό οικισμό της Κρανιάς, το υπέδαφος είναι εξαιρετικό και το μικροκλίμα υπέροχο, ενώ οι βροχοπτώσεις, αραιές. Το καλοκαίρι, αρκετά δροσερό, με θαλασσινές πρωινές αύρες από το Αιγαίο και βουνίσιους απογευματινούς αέρηδες. Οι συνθήκες της περιοχής, που ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια αμπελιου, οδήγησαν στη φύτευση των εκλεκτών γαλλικών ποικιλιών Chardonnay, Cabernet Sauvignon και Merlot. Από αυτές παράγονται ο λευκός και ερυθρός Τοπικός Οίνος Κρανιάς.

Κραννώνας

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας, κοντά στο χωριό Βούναινα, βρίσκεται η ΠΓΕ ζώνη του Κραννώνα, όπου και παράγεται – επίσημα από το 2006 – ο Τοπικός Οίνος Κραννώνος. Τα αμπέλια που δίνουν το συγκεκριμένο οίνο πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρα από 300 έως 400μ. Οι ποικιλίες από τις οποίες προέρχονται τα λευκά και ερυθρά ξηρά κρασιά του Κραννώνα είναι το Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignion, Merlot και Syrah.

Τύρναβος

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση του Θεσσαλικού αμπελώνα βρίσκεται στον Τύρναβο, που είναι γνωστός στο πανελλήνιο για το κρασί, αλλά και για το τσίπουρο που παράγει. Στις πεδινές εκτάσεις του, που έχουν βορειοανατολική έκθεση καλλιεργούνται το Σαββατιανό, ο Ροδίτης, το Μπατίκι και το Μοσχάτο Αμβούργου που δημιουργούν τον Θεσσαλικό Τοπικό Οίνο και τον Τοπικό Οίνο Τυρνάβου.

 

Δρόμοι του κρασιού

Οι Δρόμοι του Κρασιού αποτελούν εκδρομικές προτάσεις, που έχουν δημιουργήσει ενώσεις οινοπαραγωγών ανά την Ελλάδα, με σκοπό να φέρουν τους λάτρεις του κρασιού, αλλά και οποιονδήποτε άλλο περιηγητή σε επαφή με τον θαυμαστό ελληνικό αμπελώνα. Μέσα από τις προτεινόμενες διαδρομές, μπορεί κανείς να γνωρίσει όχι μόνο τα κατά τόπους οινοποιεία και να γευθεί τα υπέροχα κρασιά που παράγουν, αλλά και τα τοπικά προϊόντα, τα αξιοθέατα της κάθε περιοχής, μνημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, κ.ά. Δρόμους του Κρασιού συναντάμε σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιφέρειες της χώρας. Η πρώτη τέτοια προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε από οινοπαραγωγούς στην Ελλάδα, ήταν από την  Ένωση Οινοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας. Στη συνέχεια, οι οινοπαραγωγοί της Πελοποννήσου συγκεντρώθηκαν για την ίδρυση των Δρόμων του Κρασιού της Πελοποννήσου, ενώ πιο πρόσφατα δημιουργήθηκαν οι Δρόμοι του Κρασιού της Αττικής και οι Δρόμοι του Κρασιού της Κεντρικής Ελλάδος. Στους Δρόμους της Βόρειας Ελλάδας συμπεριλαμβάνονται επισκέψεις σε οινοποιεία της Ραψάνης και της Κρανιάς Ολύμπου, ενώ σε αυτούς της Κεντρικής Ελλάδας, οινοποιεία της Ελασσόνας και του Τυρνάβου. Επισκεφθείτε τα και ανακαλύψτε τις μοναδικές οινικές εμπειρίες που προσφέρει ο θεσσαλικός κάμπος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram